Att inreda hallen

Posted by admin on June 25, 2014
Bra tips

Hallen är det rum som oftast får minst utrymme i inredningsplaneringen trots att det är ett rum som används dagligen. För många handlar det om att de ser hallen som en separat del från resten av huset. Det är där man ställer av skorna och hänger upp jackan och inte så mycket mer.

Dock är hallen faktiskt det första en besökare ser av ditt hem och därför kan det löna sig att lägga ned lite extra tid på den. Det går att inreda efter enkla linjer utan att alltför mycket energi behöver läggas på projektet.

Hallen är ett funktionsrum och bör möbleras därefter. Skor, jackor, tjocktröjor, vinterkläder och mycket mer ska få plats på en ofta begränsad yta. Då är det viktigt att du använder hallmöbler med goda förvaringsmöjligheter. Skohylla, hallskåp eller en bänk med förvaringsmöjligheter bör finnas för att kunna hänga undan saker. Innan du beställer möbler bör du mäta det utrymme du ska inreda. Är utrymmet begränsat bör du fokusera på sådant som tar liten plats – exempelvis endast en skohylla och en tamburmajor istället för ett skåp. Gör din hall öppen och trevlig, ett första positivt intryck för de som besöker ditt hem.

I mån om plats är något som kan vara både lika välkomnande som vackert och dessutom funktionellt sittplatsen. Med en yta att sitta på i sin hall får utrymmet direkt en annan status än enbart som förvaringsutrymme för de förbipasserande i dörröppningen till ditt hem. Det kan till och med bli en mysig plats dit du kan dra dig undan för att läsa en bok, om du inrett med en skön fåtölj, eller en plats där man kan sätta sig ner med någon av dina gäster under en middag då ni vill komma bort en smula, om du istället placerat en bänkliknande möbel i din hall. En del bänkar och stolar ger dig dessutom möjligheten för extra förvaring, något som alltid är välbehövligt.

Med det sagt ska du inte fastna alltför mycket i funktionstänkandet – hallen ska vara välkomnande också! När besökare kliver in vill du att de ska känna sig som hemma. Därför är det trevligt med mer personliga dekorationer i hallen än du kanske har i resten av ditt hem. Häng gärna upp bilder på familjen eller dekorera byråer med dukar och ljusstakar. En gammal kaffekvarn blir till exempel ett utmärkt nyckelskrin och dessutom snyggt att ställa på byrån. Vet du inte riktigt var du ska börja? Då finns massor med inspiration hos Hemnet där du kan se bilder på inredda hallar i en mängd olika typer av hem.