Att tänka på när du byter fönster

Posted by rnn.yqe. on July 29, 2015
Renovering

Anledningen till att byta husets fönster kan vara många. En del byter fönster för att spara på energiförbrukningen och andra för att modernisera bostaden. Oavsett anledning så är det viktigt att bytet görs på rätt sätt för att undvika framtida problem. Ett grundläggande tips är att planera fönsterbytet så det görs under sommarmånaderna för att inte riskera att huset blir för kallt, detta skriver Svenska Dagbladet.

Att välja fönster

Det finns flera sorters fönster att välja mellan och det är viktigt att man funderar över vilka funktioner man vill att fönstren ska ha, inte minst för att det är en relativt stor utgift. Av erfarna hantverkare kan du få hjälp att välja rätt fönster vid ett fönsterbyte. Först och främst bör man se på fönstrets energieffektivitet. Ska fönstret vara fast eller skall det gå att öppna? Modellernas funktionalitet skiljer sig åt när det gäller inbrottssäkerhet, solskydd, bullerskydd, personsäkerhet med mera. Det finns även fönster som är solvärmedämpande vilket kan övervägas till ett sovrum som lätt blir väldigt varmt. Tänk dock på att fönster som släpper in mycket värme kan sänka dina uppvärmningskostnader. Ett fönster består av mer än bara glas; även båge, beslag och karm ska isolera bra.

Investera i bra fönster

Svenska Dagbladet tipsar även om att investera i fönster med lågt u-värde och att inte köpa de billigaste fönstren. De pengar du sparar på att köpa billiga fönster förlorar du snabbt i de uppvärmningskostnader som kommer på grund av kallras, kalla golv och drag från väggarna. Med bra, energieffektiva fönster kan man sänka inomhustemperaturen med 1-2 grader. Om du bor nära en väg eller av annan anledning upplever mycket buller så kan 3-glasfönser vara ett alternativ då bullernivån ofta sjunker avsevärt. Om ditt hus är utsatt för hårt väder och vind så kan aluminiumfönster övervägas. Det självrengörande glaset gör även att kondensen på utsidan försvinner fortare.