Renovera sitt hem

Posted by admin on April 01, 2014
Renovering

RenoveraDe som köper ett nytt hus börjar oftast med att renovera det. Man vill sätta sin egen prägel på inredningen och samtidigt passa på att renovera och reparera eventuella fel och skador. För att få bäst resultat gäller det att vara påläst och ta till vara på tips man kan få på vägen.

Väggar: Många klarar av att tapetsera själv eller sätta upp väv och måla. Det man i första hand ska tänka på är att lägga ner mycket tid på underarbetet med spackling och slipning. När man håller på kan det tyckas vara onödigt att slipa ner ojämnheter på en millimeter men när tapeten sätts upp syns dessa ojämnheter mycket tydligt. Vid målning är kraven inte lika hårda även om det alltid är bra att göra ett grundligt underarbete. När man spacklar ska detta ske i två omgångar. Först ska en spackling genomföras och detta ska sedan torka innan man spacklar igen. Orsaken till det är att spacklet sjunker in i ojämnheterna.

Golv: Klickgolv är ett av de enklaste golven att lägga ut. Det fungerar likt ett pussel genom att bitarna hakar fast i varandra. Oavsett om det är klickgolv eller annat golv som läggs ska man alltid tänka på att lägga det längst med rummet. Finns möjligheten ska man även lägga det i riktning med ljusinsläppet.

Ett klassiskt fel som är lätt att göra är att glömma ångspärren när man lägger golvvärme under ett trägolv. Så länge som renovering sker i våtrum vet de allra flesta att man ska vara mycket noga med ytskikten men detta gäller även i andra rum om golvvärme installeras. Risken är annars att fukt tränger upp och skadar golvet underifrån. Ytterligare saker man bör tänka på när man lägger golv går att läsa om på fackorganisationen ”Golvbranschens” hemsida.

Glöm inte…

Att inreda tycker många är den roligaste biten med att köpa nytt hus. Men man ska inte glömma bort utsidan. Var det länge sedan som insidan renoverades betyder det ofta att även yttre renovering står på tur. Läs mer om detta på ”Utvändigt