Utvändigt

Posted by rnn.yqe. on October 21, 2013
Renovering

Har du köpt ett äldre hus som är i behov av renovering är det bra att kolla över det utvändiga först. Genom att byta tak och fönster och kanske tilläggsisolera kan du skära ner energikostnaderna markant. Eftersom värmen stiger i huset kan det vara bra att se över taket först, ett ställe där värmen lätt går ut.

Det absolut bästa materialet att lägga på ett tak är plåt. Här är några kriterier på varför;

  • Plåttaket är lätt, det väger inte så mycket vilket gör det lätt att lägga.
  • Det finns i en mängd olika utföranden vilket gör att det passar på de flesta hus.
  • Det har längst hållbarhet av alla taksorter, upp till 40 år.
  • Det finns idag många prisvärda plåttak vilket inte gör ett för stort hål i plånboken.

Olika typer

PlåttakFör att kunna lägga ett plåttak är det ett krav att takvinkeln inte är mindre än 14 grader. Plåttak finns idag i lite olika typer som ofta bestäms av hur mycket du som kund är villig att betala. Det vanligaste plåttaket är en modell som heter TP20, som både finns som en slät plåt som är falsad och som en plåt med tegelimitation. Det tegelimiterade TP20 ses ofta på ladugårdar och sjöbodar medan det släta falsade ses på herrgårdar och modernare villor.

Falsat plåttak

Ett falsat plåttak är dyrare än ett med tegelimitation eftersom plåtslagaren får mer jobb. Plåten måste arbetas mer med, eftersom skarvarna måste göras snyggt i falsningen. Detta är något som du som kund kan ta hjälp av ROT-avdraget med. Du får då dra ner på halva arbetskostnaden av jobbet vilket gör att taket blir betydligt billigare att lägga. Ett falsat plåttak är det absolut snyggaste plåttaket du kan lägga. Ett företag som börjat tillverka eget falsat plåttak är falsat.se. Hos dem kan du hitta en billigare variant av detta tak då de gör taket själva och därigenom kan dra ner på kostnaderna. Falsat´s egentillverkade tak heter Falsat PRO. Så genom att utnyttja ROT-avdraget och välja Falsats billigare tak får du ett gediget och hållbart tak för en relativt billig peng.

Falsat är ett företag med säte i Örnsköldsvik med återförsäljare över hela landet. Bor du i Stockholm är det företaget Kami som du får kontakta. Falsat har kunder över hela landet och många i Stockholm använder sig av detta företag när de ska byta tak. Taken levereras med alla tillbehör som behövs och de levereras på stabila trä emballage med Schenker. Detta gör att du kan anlita detta företag vart du än bor i Sverige, så för er i Stockholm är detta ett väldigt prisvärt alternativ.

Lägga själv?

Om man är duktig och vet vad man gör kan man egentligen lägga alla tak själv, förutom de jobb en plåtslagare måste göra. Det som är viktigt att tänka på är att få taket rakt, många gamla hus är inte helt spikraka och då kan det vara svårt att få taket i rätt vinkel. Det är också viktigt att tänka på hur man lägger taket så att man är säker att det blir helt tätt och kommer att hålla sig tätt många år framöver. Är man osäker är det bättre att anlita en fackman som får göra jobbet så det blir riktigt gjort.

Väljer man att lägga taket själv är det oerhört viktigt att tänka på säkerhet och ergonomin. Det är viktigt att ha en byggställning runt hela huset, som är rätt uppsatt av yrkesmän. Man måste också tänka på att plåten kan vara lätt att halka på, så att man inte riskerar att ramla ner.

Hållbarhet

Ett plåttak är det mest hållbara tak du kan lägga och sköter man det mellan åren så håller det upp mot 40 år. De tillverkare som gör plåttak lämnar oftast en garanti på 15 år, men sköts det rätt håller det betydligt längre än så. Det kan vara bra att se över taket årligen, fylla i eventuella repor och släpp i färgen för att det ska hålla bättre.   Har du ett slätt plåttak kan du, när taket börjat släppa för mycket färg, måla om taket och få det som nytt igen.