Välj rätt belysning till badrummet

Posted by Kurt Balistreri on October 15, 2020
Bra tips, Inredning

Badrummet är ett rum du alltid bör inreda med noggrann planering. Att behöva ändra saker i efterhand kan vara besvärligt och även dyrt. Här tänkte vi tipsa om vad du bör tänka på när du specifikt väljer belysning till badrummet.

Alla lampor är inte badrumslampor

Är du ute och tittar på badrumsbelysning är det viktigt att du inte kollar på vilka lampor som helst. Det finns nämligen något som kallas IP-betäckning för elektrisk material som anger var de kan användas. Vilket är varför butiker normalt sett låter badrumslamporna få sin egen kategori så du enkelt kan hitta de som är klassad att kunna användas i en våtrummiljö.

Badrumsbelysning är oftast arbetsbelysning

Belysning kan delas upp i ett par olika kategorier och mycket av det vi sätter upp i badrummet är det vi kallar för arbetsbelysning. Med andra ord fyller belysningen väldigt praktisk funktion och inte bara är för stämning eller effekt. Av denna anledning är det viktigt att belysningen placeras så den lyser upp rätt område och med ett passande ljus.

Belysning kring spegeln

Kanske den viktigaste belysningen du sätter upp i badrummet är kring spegeln. Här finner du oftast det största behovet av bra belysning och det är något du bör planera med stor omsorg. Den bästa belysningen kring spegeln är faktiskt det du har vid sidan om och inte ovanför. På så sätt slipper du skuggorna som annars så lätt faller över nedre halvan av ansiktet när du går igenom dina badrumsrutiner framför spegeln.